Xantan je zahušťovadlo a stabilizátor vyrobený fermentací řepného cukru nebo derivací glukózového sirupu ze škrobu. Tato guma má velmi silnou zahušťovací schopnost i při malých dávkách. Je vhodný na použití ve sladkých, slaných, emulgovaných, kyselých nebo alkoholových prostředích. DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ: 1-4%. POUŽITÍ: Zahušťování, snížení obsahu tuku v produktu při zachované krémovosti, zahuštění produktu, který bude sferifikován (pomocí ALGI-BASE), zahušťování těsta na pečení, zjemnění po upečení.DOPORUČENÝ ZPŮSOB PŘÍPRAVY: Rozpusťte Xantan ve studené vodě a míchejte metlou či v mixéru. Při středních až vysokých dávkách bude viskozita tak velká, že bude hmota obsahovat hodně vzduchových bublin. Je pak možné je dostat ven pomocí vakuovačky. TIP NAVÍC: Xantan je velmi odolný proti mražení. Zároveň má optimální termo- reverzibilitu (dá se opakovaně zahřát a zchladit, aniž by se ztratily vlastnosti)
Nebo můžete nahradit produktem Xanta-base 100g, nebo 600g, který je okamžitě k odběru