Existuje mnoho látek, které můžeme použít na zahuštění, například:

Xanthan - přírodní rostlinná guma ze skupiny polysacharidů, bohatá na vlákninu a téměř bez obsahu tuk. Jedná se o jedno z nejlepších zahušťovadel, hydratuje se při téměř libovolné teplotě a širokém rozmezí pH. Běžně se používá v množství od 0,2% do 1%.

Maltodextrin - jednoduchý cukr, který je odvozen z tapiokového škrobu určený pro potravinářské účely. Dokonale zahustíte olej nebo respektive změníte jeho konzistenci. Jeho použití umožňuje širokou škálu textur z lehké pasty na jemný prášek či písek.

Karagenan - existuje mnoho typů tohoto zahušťovacího činidla. Karagenan umí dokonale zahustit mléčné výrobky. Před použitím se, ale musí zahřát.

Mono a diglyceridy - jsou vyrobeny z glycerolu a přírodních mastných kyselin, zejména rostlinného původu, ale i živočišných tuků. Po zahřátí tuku se rozpustí a po opětovném shlazení tekutý tuk dokonale. 

  Tyto všechna zahušťovací činidla používaná molekulární gastronomii mají jediný cíl, a to zvýšení viskozity kapalné látky, při současném zachování chuti.