Emulgátory se dají rozlišit například na tyto produkty:

Lecitin je výrobek z GMO-free sójového lecitinu. Slouží k výrobě pěn Základní recept: 1,5 - 3g Lecit-base na 500g tekutiny. Vyšlehané pěna se dá i zmrazit a servírovat jako mražené obláčky.

Mono a diglycerid je ester mastných kyselin a musí být vždy nejprve rozpuštěn v oleji. Tento produkt je ideální pro výrobu pevných olejů "margarínů" Základní recept: 90g oleje - 3g Gli-base, zahřát asi na 60 °C a nechat vychladnout, tím nám vznikne pevný olej.

Xantan  je výrobek z fermentovaného kukuřičného škrobu. Ten se vyznačuje tím, že je bez chuti a za tepla i za studena rozpustný. Xanta-base udrží i plyn v kapalině. Xant-base se hojně využívá při výrobě pěn espumas. Základní recept: 100ml kapaliny na 0,3 - 0,5g Xanta-base. Nejlepší potup na přípravu je rozmixovat jednu třetinu tekutiny s celým množstvím Xanta-base a poté přidat zbylé dvě třetiny, nechat ustát asi tak řešit s kouzelnou hůlkou v části kapaliny a pak se míchal s ostatními. Produkt minut, poté Xanta-base začne plně želírovat a zahušťovat.

Kategorie